ChatGPT is een taalmodel dat is getraind door OpenAI. Het is een soort van Artificial Intelligence (AI) die in staat is om te communiceren in een menselijke taal, zoals Nederlands. Het model is getraind op een grote hoeveelheid tekst, zodat het in staat is om op een natuurlijke manier te communiceren met mensen. ChatGPT kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals chatbots, taalgeneratie, en antwoorden op vragen.

Geloof het of niet maar deze korte introductie is geschreven door de chatbot van OpenAI. Het is hot en happening en volgens veel mensen niet meer weg te denken. AI is een term die we de laatste tijd steeds vaker voorbij horen komen. Laten we dus eerst eens dieper duiken in de wereld van Artificial Intelligence.

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence is niks anders dan een denkende machine. Zo’n machine is instaat om zelf te leren. En door dat lerende vermogen wordt er een bepaalde output gegenereerd zonder dat er menselijke kracht aan te pas is gekomen. Ja, ik weet wat je denkt: ‘Maar hoe heeft zo’n machine geleerd dat te doen?!’ Uiteraard is de machine geprogrammeerd door een mens maar dat leren en genereren van antwoorden doet ie toch echt zelf.

ChatGPT maakt naast Artificial Intelligence ook gebruik van Natural Language Processing. Door AI heeft de chatbot het internet ‘geleerd’ en door NLP kan hij jouw menselijke taal begrijpen. Dé combinatie om antwoorden te generen op al jouw vragen.

Mogelijkheden

De negatieve risico’s die de chatbot met zich meebrengt mogen duidelijk zijn. Zo zou het binnen het onderwijs als fraudeer tool kunnen fungeren maar wij kijken ook graag naar de kansen en mogelijkheden.

Gezien het feit dat ChatGPT niet weg te denken is kunnen we maar beter manieren bedenken om het op een positieve manier in te zetten. De chatbot zou bijvoorbeeld kunnen fungeren als spelling checker of vraagbaak. Het is hierbij wel een must dat de kinderen leren van de gegenereerde antwoorden in plaats van klakkeloos overnemen. Daarom is goede coaching en voorlichting belangrijk. Daarnaast maken ze door ChatGPT te gebruiken kennis met digitale geletterdheid en Artificial Intelligence.

Ook binnen AdoptIDee zien wij kansen om ChatGPT in te zetten. De leerlingen kunnen bijvoorbeeld vragen stellen over het bedrijf waaraan ze gekoppeld zijn. Op die manier maken ze dus met behulp van digitale geletterdheid kennis met hun ondernemer. Maar voor het presenteren van de oplossing kan de chatbot ook handig zijn. Want, hoe maak je nou een goede presentatie of prototype?! ChatGPT heeft daar wel een antwoord op!

We zijn er nog niet over uit of we het daadwerkelijk gaan inzetten binnen AdoptIDee maar innovatief is het zeker. Wat vind jij van ChatGPT?