Hoe is AdoptIDee eigenlijk tot stand gekomen? Daar heeft Wouter van Dijk – oprichter en bestuurslid van AdoptIDee – antwoord op. Ongeveer vijf jaar geleden heeft hij de stichting opgestart. Maar wat waren zijn beweegredenen en wat wilde onze ondernemende grondlegger zelf worden toen hij klein was? Je leest het in de nieuwste ‘In gesprek met …’.

Hé Wouter, goed om met je in gesprek te gaan! Want zonder jou, geen AdoptIDee 😉 Vertel eens, hoe en vooral waarom is AdoptIDee tot stand gekomen
“Uit de ervaringen met mijn eigen kinderen zie ik dagelijks hoe creatief kinderen zijn. Het is dan ook niet raar dat wetenschappelijk is bewezen dat dat ook echt zo is. Doordat zij ongeremd zijn, in mogelijkheden denken in plaats van bedreigingen en vragen durven te stellen, hebben jonge kinderen kwaliteiten die we dagelijks zouden moeten gebruiken. Dat is het vertrekpunt geweest van de start van AdoptIDee.”

Wat leuk om te horen dat jij, net zoals Carine, een persoonlijke motivatie hebt om je voor AdoptIDee in te zetten. AdoptIDee is opgebouwd uit verschillende regio’s. Heeft dat ook nog een specifieke rede?
“Dat heeft het zeker. Ons doel is geweest om onderwijs actueel te houden door het gebruik van actuele probleemstellingen van lokale ondernemers. Doordat dit met behulp van lokale ondernemers wordt gedaan, weten de kinderen ook wat er eigenlijk gebeurt in dat kantoorgebouw waar ze soms dagelijks langs fietsen. Hierbij is het versterken van het WIJ-gevoel een belangrijk tweede vertrekpunt geweest voor AdoptIDee.”

Wouter_van_Dijk

Nu ik iets meer weet over de ‘kindertijd’ van AdoptIDee ben ik ook wel benieuwd naar de jonge Wouter. Wat wilde jij later worden toen je vroeger klein was?
“Ik wilde altijd dierenarts worden. Tot ik erachter kwam dat ik niet zo goed tegen bloed kan. De droom om dierenarts te worden maakte plaats voor een nieuwe: profvoetballer. Voetballen doe ik nog steeds, alleen niet als prof… Verre van dat.”

‘Kinderen beschikken over kwaliteiten die we dagelijks zouden moeten gebruiken’

Denk jij dat de AdoptIDee formule jou had kunnen helpen bij het schetsen van een droombaan en toekomstbeeld?
“Ik denk dat geregeld projectmatig werken aan probleemstellingen uit het bedrijfsleven mij zeker had geholpen in mijn zoektocht naar wat ik later zou willen worden en vooral ook hoe organisaties werken. Je krijgt dan toch meer een beeld hoe het eigenlijk is om in een bedrijf te werken.”

Volgens mij hebben we voor nu genoeg herinneringen opgehaald 😉 Terug naar afgelopen editie. Waar ben jij het meest trots op?
“Het meest trots ben ik op de nieuwe uitbreiding van AdoptIDee in Losser. Het is mooi om te zien dat onze formule interesse en nieuwe enthousiasme wekt. Ik vond de einddagen in alle regio’s het mooiste moment. Het TikTok dansje van Carine in Haaksbergen, mijn eigen optreden in de Oosterpoort en de fantastische locatie en het enthousiasme die we bij alle edities hadden. Ik kan alleen maar hopen dat aankomende edities minstens zo goed verlopen als deze.”

Net zoals Carine en Jan denk ik dat jij ook alweer druk bezig bent met aankomende edities en de randzaken eromheen. Wat heeft jou de afgelopen weken zoal beziggehouden?
“De afgelopen tijd ben ik bezig geweest met het veilig stellen van financiën voor de nieuwe edities, maar misschien ook leuk om te benoemen: het opstellen van een ERASMUS+ aanvraag om Europese subsidie te ontvangen om ons concept door te ontwikkelen en ook te beproeven in een ander Europees schoolsysteem (Italië). In de zomer zijn we ook druk bezig geweest met het kwalitatief verbeteren van onze formule door deze veel beter vast te leggen en digitaal te gaan faciliteren. Dit versterkt onze AdoptIDee-identiteit.”

En kun je me nog een klein inkijkje geven in de aankomende weken. Wat ga je allemaal nog voorbereiden voor het houten jubileum van AdoptIDee (aankomende editie wordt de vijfde editie)?
“De aankomende edities zullen we nog gaan voorzien van nieuw videomateriaal met per stap leuke uitleg gegeven door de kinderen die mee gaan doen met AdoptIDee. We gaan de stappen dus nog meer kwalitatief faciliteren. Daarnaast zal hoogstwaarschijnlijk een editie in Meppel starten en wellicht in Amsterdam, Eindhoven en Enschede. Als laatste wordt onze editie in Pekela uitgebreid naar de editie Veenkoloniën wat weer mede mogelijk wordt gemaakt door Innovatie hub Oost-Groningen (dit is nog wel even onder voorbehoud). Veel organisatorische activiteiten dus.”

Bedankt voor deze leuke terugblik Wouter! Zo leren we AdoptIDee en de stille krachten erachter steeds een beetje beter kennen. Tot de volgende ‘In gesprek met…’.