In het eerste artikel van de nieuwe rubriek ‘In gesprek met…’ gaan we kletsen met de operationeel directeur van AdoptIDee: Jan van Uitert. Onze trotse spin in het web blikt terug op de afgelopen editie en vertelt over de activiteiten die hij dit jaar heeft ondernomen, en nog gaat ondernemen, om AdoptIDee klaar te stomen voor de nieuwe editie.

De edities van schooljaar 2021-2022 zitten erop, hoe kijk jij op deze edities terug en zullen er zich in de toekomst nog nieuwe ontwikkelen voor gaan doen?
“Aan het begin van het jaar (2022) ben ik als operationeel directeur vooral bezig geweest met het treffen van de voorbereidingen voor de eerste editie van AdoptIDee in Heerenveen. In schooljaar 2021-2022 zijn we samen met de kinderen van OBS Trijegeaster Honk van stichting Ambion en Chipsoft een Pilot gestart. Deze pilot heeft heel goed uitgepakt. De kinderen en leerkrachten van OBS Trijegeaster Honk en de medewerkers van Chipsoft waren super enthousiast en we hebben afgesproken om in de loop van schooljaar 2022/2023 samen met Ambion te bekijken of we verder gaan met onze samenwerking.

Met de MAEX-impuls heb ik samen met onze voorzitter Wouter van Dijk gewerkt aan de ontwikkeling van nieuw onderwijs. De impuls is ook ingezet voor de ontwikkeling van AdoptIDee experience boxen. Bij interesse, zie ons website: https://adoptidee.nl/2022/05/26/adoptidee-boxen/.

Samen met Carine Giesbers heb ik in schooljaar 2021/2022 een nieuwe editie in Losser/Overdinkel opgezet. Stichting Scolo heeft met vier basisscholen – BS Veldzijde, KBS Pax Christi, KBS De Verrekijker en KBS De Wegwijzer – meegedaan aan deze eerste editie. In totaal hebben er acht klassen meegedraaid. De acht bedrijven – Auto Reuvers, van Heek Textiles, Plus Bellers Overdinkel, Cars en Stars, Cleanbo Losser schoonmaakbedrijf, Wouter Witzel, Final Plastics en Hubo – zijn ook deze editie weer heel actief geweest.”

Regio Losser/Overdinkel was nieuw afgelopen jaar. Is het voor herhaling vatbaar?
“Het was wederom een geslaagde editie maar had ook een uitdagende kant omdat het voor iedere partij binnen de editie nieuw was. Na de positieve evaluatie met de gemeente Losser en Scolo gaan we volgend schooljaar AdoptIDee continueren. Ook gaan we kijken of er mogelijkheden zijn tot opschalen in deze regio. Maar daarover eind oktober meer.”

Ook zie ik dat er dit jaar weer hard aan de website en socials is gewerkt. Zijn hier nog nieuwe dingen aan toegevoegd?
“Met Syt Scheper, onze marketeer, heb ik onze website voorzien van nieuwsberichten. We hebben ervoor gezorgd dat de website constant up-to-date bleef. Ook heeft Syt de overige mediakanalen op de rit gehouden. Naast kennisdeling hebben ook onze donatie pagina (https://adoptidee.nl/doneren/) operationeel gemaakt. Deze pagina is op de site te bekijken. Mocht u ons willen helpen, zien we dat graag!”

Leuk om te horen Jan! Gaaf dat afgelopen editie zo goed is verlopen. Hoe zie je de toekomst van AdoptIDee voor je?
“Jeroen Bos, bestuurslid van AdoptIDee, heeft 2 leuke heide sessies gepland voor het bestuur en mij. De sessies hadden als doel om te brainstormen over onze stip aan de horizon. Het was heel nuttig want we hebben de doelstellingen van AdoptIDee voor de lange en korte termijn weten vast te leggen. Enkele belangrijke doelstellingen zijn:

  • AdoptIDee op landelijk niveau uitbreiden;
  • AdoptIDee profileren in Europa.

Dit gaat uiteraard niet allemaal vanzelf. Als het uitgewerkte document gereed is zullen we deze delen via de website en de overige mediakanalen.”

Dat zijn mooie doelstellingen! Maar ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar aankomende editie.
“Voor nu is het belangrijk dat onze bestaande edities: Groningen, Pekela, Heerenveen, Haaksbergen en Losser verder worden gecontinueerd en eventueel uitgebreid. Ook gaan we de mogelijkheden binnen de provincie Gelderland verkennen. Neem voor vragen en interesse contact met ons op. De contactgegevens zijn te vinden op de website.

De komende maanden zullen veelal bestaan uit het implementeren van het nieuw ontwikkelde draaiboek in de bestaande edities. Het nieuwe draaiboek maakt het mogelijk dat onze edities gestandaardiseerd worden uitgevoerd, waardoor we AdoptIDee als merk kunnen wegzetten.

Daarnaast ben ik in gesprek met Jet-Net & TechNet, want zij hebben heel veel raakvlakken met onze activiteiten. De eerste gesprekken zijn gevoerd en we hebben naar elkaar uitgesproken dat we graag willen uitzoeken of en hoe we een samenwerking op kunnen starten.

Mocht je dit lezen en denken ‘ik wil wel eens wat meer weten over een mogelijke samenwerking met AdoptIDee’ dan hoor ik het graag.”

Bedankt Jan! We kunnen niet wachten op de nieuwe editie  In de volgende ‘In gesprek met…’ zullen we met Carine Giesbers praten over waarom zij AdoptIDee zo’n goed initiatief vindt.