Pilot samenwerking AdoptIDee, KinderInnovatieRaad Ambion en OBS Trijegeaster Honk

Techniek is overal. In onze snel veranderende maatschappij worden technologie en innovatie een steeds groter onderdeel van het werk. Kinderen hebben dus vaardigheden nodig om hiermee om te kunnen gaan, maar krijgen maar weinig kansen om de techniek te gaan ontdekken. Maar niet op OBS Trijegeaster Honk! Hier is een pilot van de KinderInnovatieRaad van Ambion gestart in samenwerking met AdoptIDee en Chipsoft om leerlingen kennis te laten maken met techniek.

AdoptIDee, een initiatief van PNO Consultants, brengt kinderen in de leeftijd van 10 t/m 15 jaar en ondernemers in de techniek bij elkaar om samen tot nieuwe innovaties te komen. Ondernemers leggen een échte uitdaging uit hun bedrijf voor aan een klas met enthousiaste leerlingen, die vervolgens samen aan de slag gaan om innovatieve oplossingen te bedenken. Groep 7/8 van OBS Trijegeaster Honk gaat aan de slag met een uitdaging van Chipsoft.

Chipsoft ontwikkelt software voor ziekenhuizen en vraagt in samenwerking met AdoptIDee hulp bij de onderzoeksvraag ‘Hoe kunnen wij kinderen zo goed mogelijk voorbereiden op een bezoek aan het ziekenhuis?’. De leerlingen van groep 7/8 gaan in een uitdagende lessenserie ideeën bedenken, op bedrijfsbezoek bij Chipsoft (zie foto) en hun ideeën presenteren aan het directieteam. Een prachtige manier om kennis te maken met techniek!

Silke, leerling van OBS Trijegeaster Honk, zei over het bezoek aan Chipsoft het volgende:

‘We gingen op de fiets naar Heerenveen dat was heel gezellig met onze groep (gr7/8) we kregen daar eerst wat te drinken. Daarna hebben we uitleg gekregen en ons groepje (groepje rood) mocht als eerst. We kregen een rondleiding door het hele gebouw we gingen toen weer terug en we mochten toen een eigen gemaakt spelletje gemaakt door chipsoft dat was superleuk want ik (Silke) had een highscore van 35,99 dat was de tijd dat ik heb gehaald. Chipsoft maakt programma’s voor ziekenhuizen, spelletjes en ook apps. 

Toen mochten we tekenen we moesten een schommel in een boom teken en we hadden dat gedaan en toen was alles verschillend en toen gingen we weer terug met de fiets en toen gingen we onderweg lunchen.’

Sem, leerling van OBS Trijegeaster Honk, zei over het bezoek aan Chipsoft het volgende:

‘Wij waren bij chipsoft.
We kwamen daar op de fiets.
Het was daar superleuk.
En er waren mensen software aan het maken enzo. We mocht heel veel vragen stellen.
En het had vier verdiepingen.

Maar het leukst was de lift.’