Gijs Nillessen is mede-eigenaar van trainingsbureau 360talk. Op 30 maart is hij dagvoorzitter tijdens de opening van AdoptIDee 2021. Ook helpt 360talk de basisschoolleerlingen bij de voorbereiding van de pitches die ze later aan de ondernemers moeten geven. Wij spraken Gijs over hoe hij het dagvoorzitterschap gaat aanvliegenhet begeleiden van de pitchlessen en welke gouden tip hij voor de kinderen heeft. “Het is sowieso belangrijk om te genieten van je pitch. En om de eerste zin te weten voordat je de avond ervoor naar bed gaat. 

 

Wat doet 360talk?

360talk helpt mensen die spreken in het openbaar. Dus als jij een presentatie geeft, of in het geval van AdoptIDee een spreekbeurt geeft, hebben wij dé adviezen voor een fantastische presentatie. Wat we tegenwoordig ook doen is mensen online helpen. Hoe vergader je met energie? En hoe leid je een gesprek online in Zoom of Teams? We helpen mensen dus met praten. 

Is dat een moeilijke job? Hebben veel mensen hier een probleem mee?

Nee, niet echt een probleen, maar er zijn toch best wel wat mensen die zich zorgen maken of zenuwen hebben voor een presentatie. Daar kunnen wij zvanaf helpen en zook adviseren over een goede strategie. 

Waarom doen jullie mee aan AdoptIDee?

Het mooie aan AdoptIDee vind ik dat kinderen, jonge scholieren, bloedserieus worden genomenIk vind dat belangrijk, omdat ook zij hele goede ideeën hebben. Ik denk dat het heel mooi is dat je aan jongeren vraagt hoe zij bepaalde dingen zouden aanpakkenZij hebben vaak invalshoeken die je zelf niet bedenkt. Wij vinden het heel mooi om te helpen met het maken van de pitches of te helpen bij het hosten van hun events. Alles om ervoor te zorgen dat de ideeën van kinderen zo snel mogelijk in het bedrijfsleven techtkomen. 

Wat gaan jullie precies doen?

 Wij gaan kinderen helpen met het maken van een goede pitch. Een pitch is een hele korte presentatie waarin duidelijk wordt wat je idee is, wie je zelf bent en waarom we voor jouw oplossing zouden moeten kiezen. Het leuke daaraan is dat je hierin een heel groot stuk van jezelf kwijt kunt. Bij studenten, dus oudere kinderen, zie je vaak dat ze heel erg voorgeprogrammeerd zijn in hun pitchverhaal. Wij zijn er heel erg voor dat je jezelf laat zien. We willen mensen zo jong mogelijk adviseren om zichzelf te zijn tijdens hun presentatie en niet de presentator te spelen. Daar wordt alles relaxter en leuker van. 

Daarnaast ben je ook nog dagvoorzitter. Hoe bereid je je voor op zo’n dag?

“Ik probeer me te verdiepen in de doelgroep. Groep acht is een doelgroep waar ik inmiddels toch wel aansluiting aan het missen ben. Ik zal deze groepachters dus aan de tand gaan voelen de komende tijd. Verder ga ik het draaiboek bestuderen en veel overleggen met mensen. Maar ook voor dagvoorzitters geldt, je moet je door de dag ook een beetje laten sturen. Dus ik hoop dat er onvoorspelbare dingen gaan gebeurenIk hoop eigenijk op een groepachter die vanuit het publiek het podium op komt en zegt: ‘Kom Gijs, we doen het anders’ en dat ik daar dan op in kan springen. Dus ja, de verrassing moet er ook zeker blijven. 

Jullie gaan ook pitchlessen geven. Zit er nog een verschil in het leren pitchen aan volwassenen of kinderen?

Jazeker, hier zit een verschil in. Als je volwassenen leert pitchen, zijn zij over het algemeen al wat meer geskilld en hebben ze zichzelf een methode aangeleerd. Dus hen moet je weer meer helpen met het afbreken van oude overtuigingen. Van kinderen leren wij zelf misschien stiekem meer dan de kinderen zelf, want zij hebben hele andere invalshoeken. Daar is eigenlijk ook heel het AdoptIDee op gestoeldBij kinderen stuur je dus meer op wat er is, in plaats van dat je ze iets probeert aan te leren. Als er stotterende, snelpratende, super energieke kinderen zijn, gaan we echt niet zeggen dat ze moeten blijven staan en naar één punt moeten kijken. Tegen hen zeggen we: Wees jezelfvertel een goed idee en zorg voor interactie’. Dus we laten ontstaan wat er is en leggen de structuur. 

Is er ook een belangrijke tip die je de kinderen wilt meegeven?

De belangrijkste tip is sowieso om ervan te genietenEn ook om de eerste zin van je pitch te weten voordat je de avond ervoor naar bed gaat. Heel veel mensen, volwassenen en kinderen, zijn zenuwachtig voor een pitch. En dat is ook logisch, dus zenuwen mogen er zijnDat is gewoon spanning die hoort bij je leven en bij je lichaam. Daar hoef je niet zenuwachtig van te worden. Het is er en misschien slaap je wel wat korter, maar weet je eerste zin.