Bert Geerts is leerkracht op de Joseph Haydnschool school in Groningen en geeft les aan leerlingen uit groep 6. Dit jaar doet hij met zijn klas voor de 3e keer mee aan AdoptIDee. Wij vroegen Bert naar zijn ervaringen met AdoptIDee en waarom hij iedere basisschool zou aanraden mee te doen. “Het unieke aan AdoptIDee is de echtheid. Er komt een ondernemer met een ‘echt’ onderwerp en een ‘echt’ probeem die de leerlingen serieus vraagt of ze hem kunnen helpen. Hierdoor is de betrokkenheid van de kinderen erg groot.”

Wat is de grootste reden dat jij je klas hebt opgegeven voor AdoptIDee?

“Iedereen die in het onderwijs werkt, weet dat je kinderen het meeste triggert als ze zich betrokken voelen bij een onderwerp of les. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook als een vader of moeder een keer in de klas komt. Bij AdoptIDee komt er een lokale ondernemer, en dan zie je de aandacht van de kinderen groeien.”

De volgende editie komt eraan. Waar kijk je het meeste naar uit?

“De nieuwe editie van AdoptIDee gaat op 3 maart a.s. van start. Ik kijk nu al uit naar het begin van het project. Het leukste vind ik de dagen nadat de ondernemer bij ons in de klas is geweest en zijn probleem heeft voorgelegd. De kinderen gaan dan vol enthousiasme aan de slag en de ideeën beginnen te borrelen. Iedereen heeft weer een ander idee, dus ga er maar aan staan. Ze moeten dan samen met de groep een compromis zien te vinden. Dan pas begint het echte stoeien en het creatieve proces. Erg leuk om te zien!”

Wat is de grote meerwaarde van AdoptIDee?

“Om mee te komen in de huidige kennis- en informatiemaatschappij heb je naast taal, rekenen en andere traditionele schoolvakken veel aan 21e-eeuwse vaardigheden. Kritisch leren denken, creatief problemen oplossen, samenwerken en jezelf presenteren, zijn namelijk minstens zo belangrijk. Deze aspecten komen allemaal terug binnen AdoptIDee. AdoptIDee leert kinderen op een andere manier te denken en dat is echt een vernieuwende manier van werken. Voor mij is de grote meerwaarde dat ik op een laagdrempelige manier deze 21-eeuwse softe vaardigheden kan aanbieden. Persoonlijk vind ik het lastig deze vaardigheden bij te brengen binnen het reguliere onderwijs.”

Je hebt je als docent met je klas aangemeld voor AdoptIDee. En dan?

“Nadat je jouw klas hebt aangemeld, komt er een ondernemer bij jou in de klas die zijn verhaal vertelt. Waar loopt hij tegenaan, wat zijn de pijnpunten en welk probleem zou hij graag opgelost zien? Daarna gaat de klas aan de slag; we maken groepjes en gaan brainstormen. Een paar weken later gaan we met de hele klas op bezoek bij de ondernemer. Dan zien ze hoe het eraan toe gaat bij een bedrijf. Ze vertellen de uitkomsten van hun brainstormsessies aan de ondernemer. De ondernemer geeft ze daarna wat tips hoe ze verder kunnen, wat wel en niet kan, en wat haalbaar is. De weken daarna gaan de kinderen een prototype bouwen die ze uiteindelijk presenteren. Dat is een groot spektakel! Tijdens het AdoptIDee–evenement waar medeleerlingen, ouders en ondernemers samenkomen, presenteren ze hun eindproduct. De kinderen moeten hun producten als het ware zien te ‘verkopen’.”

Wat denk of hoop je dat de kinderen vooral leren van AdoptIDee?

“De maatschappij verandert zo ongelofelijk snel dat het belangrijk is om creatief te zijn. Door mee te doen aan AdoptIDee leren de kinderen minder meetbare dingen, maar dat is juist wat ze in deze wereld nodig hebben. Ze leren creatief te zijn, naar elkaar te luisteren, voor zichzelf op te komen, hun verhaal te verkopen. Allerlei aspecten die minder meetbaar zijn, maar wel waardevol zijn om te leren.”

Waarom zou iedere school zich moeten opgeven voor AdoptIDee?

“Vooral voor de betrokkenheid die je ziet bij de kinderen. Hier doe je het tenslotte voor als leerkracht. Ik vind het mooi om te zien dat je dit met AdoptIDee heel makkelijk en op een hele laagdrempelige manier kunt realiseren. Een ondernemer komt in je klas, vertelt een ‘echt’ probleem, neemt de kinderen bij de hand en misschien nog wel het allerbelangrijkste, hij neemt ze serieus. Die ondernemer zegt tegen de kinderen: ‘ik wil dat jullie mij helpen, want jullie zijn creatiever dan dat ik ben.’ Voor mij de absolute reden waarom iedere school zich zou moeten opgeven.”

Aanmelden voor AdoptIDee 2021?

Wil jij je aanmelden voor AdoptIDee? Dat kan! Stuur een mail naar wouter.vandijk@pnoconsultants.com en geef aan waarom jij er graag bij bent deze editie. Nadat we jouw mail ontvangen hebben, nemen we contact met je op.