Wouter van Dijk is de enthousiaste uitvinder, bedenker en uitvoerder van AdoptIDeeMet AdoptIDee brengt hij ondernemers en basisschoolleerlingen samenDeze kinderen, uit groep 67 en 8, bruisen van de creativiteit en kunnen ondernemers een stapje verder helpen met hun innovatie-uitdagingWouter roept ondernemers en scholen op zich aan te melden voor AdoptIDee 2021Ook al wordt het een digtale editie, de dynamiek blijft hetzelfde!    

Creatieve oplossingen

Door basisschoolleerlingen na te laten over ‘echte’ innovatie-uitdagingen van bedrijven komen zij al in een vroeg stadium in contact met IT, innovatie en gelijksoortige werkgebieden. Wanneer je als ondernemer meedoet aan AdoptIDee adopteer je een klas en leg je jouw probleemstelling voor aan de klas. De kinderen uit deze klas gaan in groepjes van vijf met zo’n probleemstelling aan de haal en bedenken creatieve oplossingen voor dit probleem, vertelt Wouter. Op hun beurt dragen ondernemers op speelse wijze bij aan de werknemer van de toekomst. Een win-winsituatie! 

‘Staat van terminale serieusheid’

Tijdens een lezing van Skillcity, het business netwerk voor IT en High Tech ondernemers in Utrecht, kwam Wouter op het idee van AdoptIDeeProfessor Paul Iske van Maastricht University en het Instituut van Briljante Mislukkingen sprak daar over de creativiteitsindex. Hij vertelde dat kinderen het meest creatief zijnEn dat we, zodra we in het keurslijf terechtkomen van onderwijs en werkonze creativiteit er een beetje wordt uitgeramd. Op zo’n manier dat je op je 44e lijdt aan de staat van terminale serieusheid. Ik zit vrij lang in het bedrijfsleven en zie inderdaad dat veel bedrijven worden gerund door mensen tussen de 36 en 55 jaar. Zij worstelen met grote uitdagingen, maar zijn eigenlijk slachtoffer van een creativiteitsdip. Hoe mooi zou het zijn dit op te laten lossen door de kinderen van de bassischool die creatief zijn en met een open blik naar een probleem kijken? 

Energieke interactie

Volgens Wouter is creativiteit dé basis voor gezonde en goede innovatie. Het is daarom voor ondernemers én scholen leuk om mee te doen aan AdoptIDeeOok voor docenten, omdat de interactie met ondernemers hun blik opent. Voor kinderen is het gaaf om naar ondernemers toe te gaanDoor Covid zal het dit jaar wel in een andere vorm zijnNu zullen ze eerder een virtuele rondleiding in plaats van een echte rondleiding door het bedrijf krijgen. Niet alleen voor docenten en kinderen is het leuk om deel te nemen aan AdoptIDee. Ook ondernemers krijgen energie van het aan de slag gaan met kinderenDe vragen die ze stellen, de inzichten die zij hebben. Het is wat opener en het dwingt je om oogkleppen af te zetten. 

Een goed idee

Volgens Wouter hebben de kinderen bij een goed idee over alle facetten nagedacht. Dus niet alleen over de toepassing, maar ook hoe ze dat verder zouden uitrollen. Het gaat erom dat ze redeneren vanuit de doelgroep, dus de uiteindelijke gebruiker. Hoe zou de uiteindelijke doelgroep dit ervaren? Als voorbeeld noemt hij het bedrijf DroneHub. Hun probleemstelling luidde: Welke maatschappelijke toepassingen zou je kunnen bedenken waarin een drone een hoofdrol speelt? De kinderen kwamen met het idee om drones uit te rusten met een netje waarmee ze over de oceaan konden vliegen om alle plastic soep uit de oceaan te vissen. Door het inzetten van een vliegdekstation met allemaal dockingstations, kunnen de drones elkaar afwisselen en ondertussen worden opgeladenDat vond ik toch wel een heel goed en briljant idee. 

Aanmelden voor AdoptIDee 2021?

Wil jij je aanmelden voor AdoptIDee? Dat kan! Stuur een mail naar wouter.vandijk@pnoconsultants.com en geef aan waarom jij er graag bij bent deze editie. Nadat we jouw mail ontvangen hebben, nemen we contact met je op.